استان ایلام علاوه بر طبیعت زیبا، بکر و چهار فصلی که دارد سوغات و صنایع دستی متنوعی نیز دارد.
این استان به واسطه موقعیت جغرافیایی خود در میان ارتفاعات، دشت‌ها و پوشش سوغات استان ایلامگیاهی منحصر به فردی واقع شده که همین امر سبب شکل‌گیری جاذبه‌ها و دیدنی‌های متنوع طبیعی و بکری در این منطقه شده است.   صنایع دستی صنایع دستی ایلام هر سلیقه‌ای را مجذوب خود می‌کند، گلیم نقش برجسته، جاجیم، حصیربافی، گیوه بافی، چیت بافی، سیاه چادر، چوب، سفال، مس، زیورآلات، معرق و ... از جمله مهمترین صنایع دستی استان ایلام هستند.    گلیم نقش برجسته
گلیم نقش برجسته، تلفیقی از گلیم ساده و گره قالی در متن آن است که به عنوان مهمترین و اصیلترین صنعت دستی در استان ایلام به شمار می‌رود.   سوغات استان ایلام
در این نوع خاص گلیم، زمینه بافت گلیم و نقوش آن گره کامل قالی است که طبیعتاً بعد از بافت نقوش آن برجسته‌تر از زمینه است.
در تهیه گلیم نقش برجسته باید به نکات مهمی توجه داشت از جمله اینکه گلیم نقش برجسته باید سبک وزن باشد، هماهنگی رنگ و طرح و تقارن نقوش در بافت بر ارزش‌های هنری آن می‌افزاید، قسمت زمینه گلیم نقش برجسته دارای پود‌های بیشتر و متراکم می‌باشد، گلیم نقش برجسته باید"سره" نداشته باشد بدین معنی که عرض گلیم از ابتدا نا انتها یک اندازه باشد.   جاجیم بافی
جاجیم بافته‌ای از پشم تابیده رنگی است که اغلب بافتی خشن دارد. در منطقه ایلام عموماً از الیاف پشمی در بافت جاجیم استفاده شده که به عنوان رختخواب پیچ کاربرد دارد.
جاجیم دارای انواع مختلف است: یکی از انواع آن دارای حدود ۳۰ سانتیمتر عرض با تار و پود پشم است که نقش این جاجیم اغلب به صورت راه راه با طرح‌های ساده است. نوع دیگر جاجیم با الیاف لطیف یا پشم در عرض ۴۵ تا ۷۰ سانتیمتر بافته می‌شود.   حصیر بافی
حصیر بافی یا بافت بوریا یکی از قدیمیترین صنایع دستی و شاید کهن ترین آنهاست.
ابزار مورد استفاده در حصیر بافی بسیار محدود بوده و از تعدادی ابزار ساده و ابتدایی نظیر داس، انواع کارد سوهان، درفش، قیچی، سوزن و....تجاوز نمی کند و آنچه بیشتر محصولات حصیری را شکل می بخشد مهارت و ذوق دست اندرکاران است.
این ابزار که عمدتاً برای قطع گیاهان و پیراستن آنها به منظور آماده سازی مواد اولیه مورد استفاده قرار می گیرد و گاهی نیز در حین تولید به عنوان وسیله ایی کمکی امر ساخت را تسهیل می بخشد.
  چیغ(چیت)
چیغ بافی در دسته صنایع دستی حصیری جای می گیرد در بین ایلهای و اقوام ایلام از لفظ "چیت" به جای چیغ استفاده می شود.
  سوغات استان ایلام
مهمترین ماده در ساخت چیت نی می باشد که ایتدا آنها را در مجاورت نور خورشید خشک نموده و سپس به دو نیم نقسیم می شود، نخها را از پشم گوسفند یا موی بز انتخاب، بعد از شستن و خشک کردن، آنها را رسیده و تاب می دهند و سپس مورد استفاده قرار می دهند. شیرازه یا سرکش یا سرچک به صورت نواری باریک به اندازه طول چیت می بافند و با نخ پشمی و سوزن به دو طرف آن به صورت طولی وصل می کنند.
  علاوه بر صنایع دستی زیبای استان ایلام در این منطقه می توان خوراکی‌های محلی بسیاری  یافت که گذشتن از کنار آن‌ها کار آسانی نیست.  همچنین آب وهوای مناسب آن سبب شده که محصولات باکیفیتی، چون عسل و روغن حیوانی با کیفیت بالا در دسترس باشد. سوغاتی‌هایی که به شما در این قسمت معرفی میکنیم شیرینی‌های محلی، چون بژی برساق، کله کنجی، نان‌های محلی ایلام، بنه و سقز هستند.
بژی برساق
بژی برساق ایلام یکی از مهمترین شیرینی‌های قدیمی این منطقه است که از قدیم الایام زنان هنرمند ایلامی برای عروسی ها، اعیاد و بعنوان آذوقه‌ای برای سفر آن را درست می کردند. امروزه این شیرینی خوشمزه درکارگاه‌های شیرینی درست می‌شود و بسیار خوشمزه است. سوغات استان ایلام   مواد تهیه خمیر شیرینی آرد، روغن حیوانی محلی، تخم مرغ، شکر، رازیانه، زرد چوبه و زیره می‌باشد. این خمیر را به شکل دلخواه در می‌آوردند، در روغن سرخ می‌کنند و بعد از آن آماده خوردن می‌شود.  بژی به معنای «زندگی کن» است و تداعی کننده این موضوع است که با خوردن این شیرینی از زندگی لذت ببر.

شیرینی کُلَه کُنجی ایلام

کله کنجی نوعی حلوا شیرین و خوشمزه است و جز شیرینی‌های مخصوص شهر ایلام می‌باشد. مردم ایلام این شیرینی را بیشتر در شب یلدا استفاده میکنند. مواد اصلی تهیه آن، کنجد و خرماست که بسیار پر انرژی و مقوی است.

حلوای بَگِل ایلام

یکی دیگر از شیرینی‌های سنتی ایلام که نوعی حلوا محسوب می‌شود، حلوای بگل است. همانند کله کنجی، خرما و کنجد مواد اصلی تهیه آن هستند با این تفاوت که در این نوع حلوا، نوعی کشک بنام بگل استفاده میشود.   سوغات استان ایلام حلوای بگل بسیار خوش طعم و مقوی است. حلوای بگل و کله کنجی برای هوای سرد بسیار مناسب هستند و مصرف آن‌ها سبب گرم شدن بدن می‌شود.

بنه ایلام
بنه نام دیگر پسته وحشی است که درخت آن معمولا در کوه‌ها می‌روید. بنه شبیه به پسته است، ولی مغز آن خیلی کوچکتر می‌باشد. این درخت شیره‌ای دارد که به آن شیره‌ی سقز می‌گویند. سقز نوعی صمغ سبز رنگ، چسبنده و غلیظ است. از سقز برای تهیه آدامس، داروسازی، پلاستیک سازی، عطر و … استفاده می‌کنند. بنه یا صمغ آن را می‌توانید بعنوان سوغاتی از سفر به ایلام همراهتان ببرید. از جمله دیگر خواص بنه:
مسکن درد ،درمان زخم‌ها، تقویت کننده اعصاب ،تقویت کننده معده، درمان بیماری‌های گوارشی   نان محلی ایلام

روش پخت نان‌های محلی ایلام، همچنان بصورت سنتی انجام می‌شوند و در تهیه آن هیچ ماده مضر و روش غیر طبیعی استفاده نمی‌شود. معمولا برای پخت آن‌ها از وسیله‌ای گرد و فلزی به نام ساچ استفاده می‌کنند که بر روی آتش گذاشته می‌شود و خمیر آماده شده بر روی آن پهن می‌شود. در زیر با تعدادی از نان‌های سنتی آشنا می‌شوید.   (شله کینه) لکینه شله کینه یکی دیگر از شیرینی‌های سنتی و اصیل استان ایلام است که به مانند نان‌های دیگر این شهر، روی ساج پخته می‌شود. این شیرینی ارزش غذایی بالایی دارد و پرانرژی و مقوی است.   سوغات استان ایلام
بانوان استان ایلام آب جوش، رازیانه، آرد، نمک، زیره، کمی روغن محلی و زعفران را با هم مخلوط می‌کنند و خمیری به‌دست می‌آید که آن را داخل تنور گذاشته و نان لذیذ لکینه را طبخ می‌کنند. به گفته کارشناسان نان شله کینه خیلی مقوی است و برای کودکان و نوجوانان در وعده‌های غذایی توصیه می‌شود. اگر به این استان سفر کردید خوردن این نان خوشمزه را از دست ندهید.
نان ساجی ایلام
نان نازکی است که خمیر آن از مخلوط آرد، آب و خمیر مایه تهیه می‌شود و بر روی ساچ درست می‌شود.   سوغات استان ایلام
نان پپگ ایلام
برای تهیه این نوع نان آرد، پیاز و آب مخلوط می‌شوند و خمیر در اندازه‌های بزرگ زیر خاکستر گذاشته می‌شود.   سوغات استان ایلام
نان فتیر ایلام
نوعی نان بدون خمیر مایه است و برای تهیه آن آرد، آب و نمک مخلوط می‌شوند و بر روی ساچ پهن می‌شود.
دیگر نان‌های محلی ایلام نان کزگه، نان شل کین، نان تنوری و نان پنجه کش هستند.

  در استان ایلام چه سوغاتی بخریمدر استان ایلام چه سوغاتی بخریمدر استان ایلام چه سوغاتی بخریمدر استان ایلام چه سوغاتی بخریمدر استان ایلام چه سوغاتی بخریمدر استان ایلام چه سوغاتی بخریمدر استان ایلام چه سوغاتی بخریمدر استان ایلام چه سوغاتی بخریمدر استان ایلام چه سوغاتی بخریم      
0 0
نویسنده :

ادامه مطلب
ادامه مطلب
ادامه مطلب
ادامه مطلب
ادامه مطلب
ادامه مطلب
ادامه مطلب
ادامه مطلب
ادامه مطلب
ادامه مطلب